Administra el teu Fotolog

Crea el teu Fotolog Ara! Fàcil i Gratis

994- Carota de Sant Miquel de Prats.

Detall d'una cara molt esquemàtica gravada a la pica beneitera de l'església de Sant Miquel de Prats, parròquia de Canillo.
L'hem repassat una mica amb guix blanc perquè realment costa veier-la bé.
Veieu un exemple semblant que vam fotografiar a Sant Joan de Sispony a l'entrada: 942- Carota de Sant Joan de Sispony.
http://jordicasamajor.nirudia.com/14388

Comentaris

Un Comentari »

 1. Jordi, aquí van els correus que ens vam creuar amb Delfí Roca sobre la llinda de casa Eduardo, a la plaça Benlloch d'Andorra la Vella. Crec que amb encertadament argumenta que el suposat númerp 1128 no és més que el monograma de Crist, I H S.

  ---

  Hola,

  M'ha agradat llegir-lo. En referència al viatger de 1893 que escriu lo del número 1128, és possible que interpretes el monograma de Crist I H S com la xifra que esmenta. Si mires la foto que avui surt publicada, la S pot semblar un vuit,la pota dreta de la H un dos, i els dos pals que resten, de la H i la I els dos uns.

  Mira-t'ho un altre cop.

  Records,
  Delfí Roca

  ---

  Delfí,
  Crec que tens tota la raó. És curiós que em vaig mirar i remirar la pedra, en fotografies antigues, actuals i in situ, i no se'm va ocórrer pensar que el tal Avilés interpretés malament el 1128 a partir de l'IHS, com també va malinterpretar l'alfa i l'omega (en diu A i M). En fi, queda aclarit un dubte més sobre aquesta pedra. Ara només queda saber què devien voler dir les lletres P i D, si és que són les lletres P i D. Potser són les inicials del cap de casa, com suggereix el Jordi Casamajor.
  T'he de dir que no he trobat ningú que en sàpiga res de cert, de la pedra, a part del que en diu el Jordi. La dona de l'Antoni Rossell Pujal de Sant Julià, actuals propietaris, em va comentar que la pedra s'havia passat mig segle al soterrani criant humitat, que l'anterior propietari -un altre germà, l'hereu Rossell- no la volia desenterrar, i que no va ser fins que va morir aquest Rossell, fa dos anys, que es van decidir a netejar-la i recol·locar-la. Diu que segons la tradició familiar les inscripcions -potser pel gos i la cabra, que recorden vagament les vaques- tenien alguna relació amb les de l'escut de Casa de la Vall. Però ves a saber.
  També crec que, contra el que diu la senyora Rossell, la pedra la van retirar força després de les obres de Casa Eduardo: a les fotos de Lengemann i de Claverol, amb la casa ja remodelada, es veu clarament la pedra encara a la ubicació aparentment original. No la devien treure fins que van buidar la paret dels baixos que donen a la plaça per fer-hi l'aparador, tal com és avui. Això si és que no estava originalment a la casa del costat, cal Cintet, d'on era fill l'Eduardo Rossell, avi dels actuals Rossell i que va convertir Casa Eduardo -que era la cort de cal Cintet- en la casa que és avui. Això quadraria més amb la ubicació que en dóna l'Avilés, que la localitza "junto a la de Plandolit". Però tot són especulacions.

  Apa. Gràcies per llegir-nos i sobretot per l'aportació.

  Cordialment,

  Andrés Luengo

  Andrés Luengo | 09-06-2010 - 18:44:20 GMT 1 #

Deixar un Comentari


<a href> <em> <blockquote> <strong> <cite> <code> <ul> <li> <dl> <dt> <dd>