Administra el teu Fotolog

Crea el teu Fotolog Ara! Fàcil i Gratis

495- El Rètol -1.

Feia temps que estàvem buscant aquesta curiosa i interessant inscripció rupestre. Es tracta d'un gravat que la gent de la contrada anomena el Rètol. Aquesta inscripció amb data de 1768, explica la gran tallada d'arbres que va es realitzar als boscos de la zona per construir els baixells de l'armada espanyola de l'època.
Actualment aquesta inscripció és quasi intel·ligible.
És difícil de localitzar i es troba al bosc proper a Ainat i Cal Joan Ruc, Alt Urgell.
Veieu-ne un detall a la fotografia anterior.

Comentaris

Comentaris(2) »

 1. L'any 2006 a instàncies de la Generalitat uns investigadors arribaren a desxifrar bona part del text del rètol.
  Us passo les dades de la publicació on hi han les seues conclusions:
  AUTORS: Miquel Àngel Fumanal i Pagés, Ester Galimany Bustos, Mònica López Prat
  Localització: Tribuna d' arqueologia, ISSN 1130-7781, Nº 2006, 2007 , pags. 255-271
  El text de la inscripció data de l’any 1768 i, efectivament, dóna fe que dels boscos del terme es va extraure fusta per construir els vaixells de l’Armada del rei Carles III.
  A la inscripció es relata que Juan Domingo de Madina, intendent general de marina, ordena l’extracció de fusta dels boscos de l’indret per a la construcció de vaixells de l’Armada Reial a les drassanes de Cartagena. Aquests vaixells reposen des de fa dos-cents anys al fons de les aigües del golf de Cadis, on va tenir lloc la cèlebre batalla de Trafalgar, la qual va representar la derrota de la flota franco-espanyola davant de l’anglesa.

  La gent de Voloriu, de Fígols i dels pobles propers, havia dit sempre –segurament gràcies a la transmissió oral de generació en generació- que la inscripció feia referència a l’extracció de fusta per a l’Armada Reial. Aquesta hipòtesi es va veure confirmada quan els tècnics enviats pel departament de Cultura de la Generalitat esmentats més amunt van poder desxifrar dues terceres parts del text.

  “El Rètol de Fígols” és, per les seves característiques, una inscultura única en tot l’Estat espanyol. El Consell Comarcal de l’Alt Urgell el va declarar bé cultural d’interès local (BCIL) l’any 2003 i ara han començat els tràmits per tal que la Generalitat el declari bé cultural d’interès nacional (BCIN).

  Josep Guàrdia | 03-04-2010 - 17:54:00 GMT 1 #

 2. Gràcies per la informació.

  Jordi Casamajor. | 08-04-2010 - 08:35:47 GMT 1 #

Deixar un Comentari


<a href> <em> <blockquote> <strong> <cite> <code> <ul> <li> <dl> <dt> <dd>